FollowRSS

Sinterklaas helpen


 | Hoe het begon
Al een flink aantal jaren, elk jaar zo rond 5 december, assisteerden een aantal (voetbal)vrienden Sinterklaas op vrijwillige basis bij het vieren van zijn verjaardag in en rondom het dorp Heeten. Het kwam hen namelijk ten ore dat de goedheiligman het lang niet altijd makkelijk heeft. Zo begon het helpen van Sinterklaas met het verzorgen van enkele bedrijfs- en huisbezoeken bij voornamelijk werkgevers, familieleden, vrienden en/of kennissen van de vriendenkring.
In het begin ging dit er natuurlijk redelijk primitief aan toe. De hoofdrolspelers van die dag werden de avond ervoor nog door de hoofdpiet in de voetbalkantine bij elkaar geronseld. Ze werden bij één van de vrienden thuis voorzien een pak, een kleurtje, een zak strooigoed, en gingen op pad...

De pepernoten geur verspreidt zich


Al snel kreeg het hele dorp lucht van de pepernoot strooiende en Sinterklaas helpende vriendengroep, en kwamen er steeds meer bedrijfs- en huisbezoeken bij. Ook de intocht en het bezoek aan de basisschool en peuterspeelzaal in Heeten mocht, met goedkeuring van Sinterklaas, door de hulpjes verzorgd worden. Al deze bezoekjes werden meestal vergoed in de vorm van een vrije gift, waarmee de gemaakte kosten gedekt werden.

Nog professioneler


Op advies van Sinterklaas vonden eind jaren ’90 een zestal vrijwilligers, waaronder twee initiatiefnemers van het eerste uur, dat de activiteiten maar eens omgezet moesten worden in een officiële vereniging. Met de organisatie van de sinterklaashulp ging inmiddels dusdanig veel tijd, werk (en dus geld) gemoeid dat dit zestal het verstandiger vond om hier op een professionele wijze mee om te gaan. Alle activiteiten konden op die manier ook eenvoudiger verantwoord worden richting vrijwilligers, bedrijven, scholen, dorpsgenoten en dergelijke. Zo heeft op 29 oktober 1997 onze toenmalige voorzitter de ´5 december vereniging Heeten´ aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Het zestal werd als vanzelfsprekend het bestuur van de vereniging en had voor de aanmelding bij de KvK een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aangewezen en benoemd.

Jubileum


Sint en Piet op huisbezoek | piet, kind, huisbezoek, zak, kado | Zwarte Piet kijkt wat er allemaal in de zak zit tijdens een huisbezoek | Hoe het begon
Sint en Piet op huisbezoek
Dit jaar bestaat de 5 december vereniging alweer 25 jaar. In de afgelopen jaren zijn 2 van bestuursleden Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die deze twee rasvrijwilligers natuurlijk meer dan verdiend hebben.  

Groei en verloop


De afgelopen jaren zijn er enkele wisselingen geweest van bestuursleden. Ons huidig zevenkoppige bestuur bestaat op dit moment uit: Jill Kakkenberg (voorzitter), Niek Nikamp, Heidi Haarman, Monique in 't Veld, Jelmar Tepperik, Jacqueline Ruiter en Kevin Brinkhof. Sinterklaas kan met de 5 december vereniging Heeten jaarlijks een beroep doen op een grote en zeer bereidwillige groep vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers zou de 5 december vereniging Heeten niet kunnen bestaan en zou het sinterklaasfeest rond Heeten waarschijnlijk een stuk minder vrolijk en uitbundig zijn.

Klaar voor Sinterklaas


Met name dankzij alle vrijwilligers heeft de 5 december vereniging zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gemoedelijke en stabiele vereniging die de kwaliteit van al haar activiteiten zeer hoog in het vaandel heeft staan.

Sint en Piet


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.